Menu
0

DK – Carp Blog – Rybaření Jaro 2019

20. 2. 2023

Jarní rybaření 2019

Za oknem už je všechno zelené a stromy již odkvetly, to je jasným důkazem toho, že letošní jaro už se blíží ke svému konci, a tak je ten správný čas se s vámi podělit o mé zážitky od vody. Je to asi už obehraná fráze mnoha lidí a rybářů především, že nemáme dostatek času a že prostě vše nestíháme. U mě je to samozřejmě stejné a snad čím dál horší. Povinností bylo v tomto období hodně, nicméně o tom se rozepisovat nebudu.

Start letošní sezóny

Letošní jaro pro mě bylo zlomové, protože jsem se oprostil od mých už dobře známých vod a jednoduše jsem chtěl zkusit něco nového. Hned na začátku jara jsem se věnoval jednomu starému hodně specifickému revíru ve víře, že by v něm mohl plavat nějaký starý mohykán. Strávil jsem zde asi 8 večerů a překvapivě pochytal i docela hodně kaprů, ale jejich délka se zastavila na hranici okolo 70cm. Nicméně i za takové kapry a především souboje s nimi jsem byl v chladných večerech hodně rád. I když se na místní poměry jednalo o už zajímavé ryby, tak to pro mě pořád nebylo důvodem k tomu, abych musel vytahovat foťák z brašny.

Přesun na jiný revír

Následně jsem si řekl, že tento revír nechám odpočinout a přesunu se na další, pro mě také novou lokalitu. Zcela odlišná voda od té první, tady už musely jít „dětské“ 10ft pruty stranou. Takže přišla řada na mé Extremity 3,25lb, na které jsem pověsil 112g odhozová olova a šlo se na věc. S kolegou jsme si vytipovali místa, kde by měl být klid od starší rybářské gardy, tedy trošku dál od auta a hůře přístupná k vodě. V tom jsem neviděl žádný problém, aspoň jsme pak pro samotný lov měli více prostoru a především klidu.

Jak jsem psal v úvodním odstavci, nebylo moc času na rozdávání, a tak jsem se snažil být u vody v produktivní čas, což je pro mě večer a noc. K vodě jsem jezdil okolo 19. hodiny a o půlnoci jsem už pelášil domů. Nevím přesně kolik vycházek jsem podnikl, ale vycházelo to plus mínus na jednu lepší rybu během dvou večerů.

První lepší ryba z nové vody

První pěkná ryba z nové vody, to je vždycky něco speciálního, všechno má v tu chvíli takový jiný rozměr, dokonce mi bylo i úplně jedno, že mi prší na hlavu a na všechny rozdělané věci kolem. V tu chvíli jsem si užíval jen euforii z uloveného kapra. Záběr mi přišel přesně o půlnoci, sáhnout po prutu o minutku dříve, tak by se nic nekonalo a jel bych zmoklý domů. Takhle jsem si mohl dopřát první letošní focení s rybou, to proběhlo za Vaškovy asistence bez problému a rychle a kapr mohl mazat zpátky. Na tuto vodu se jednalo o jednoho z lépe stavěných kaprů a o to větší má pro mě tenhle kapr hodnotu.

Následně jsem během dalších večerů a jednoho rána pochytal další kapry a tři z nich jsem si i zdokumentoval. Na této vodě se mi líbí rozmanitost ryb, ryby jsou od sebe hodně odlišné. První byl vysoký šupináč, pak jsem dostal hodně zajímavého šediváka a nakonec pěkně dlouhého zlatého šupináče. Jedno tito kapři měli ale podobné, a to byla váha. Na druhou stranu každý zabral na něco jiného, chytal jsem na Apače, Skunka a Black Panthera (pracovní název Marvelovka).

Praktiky mého lovu

Strategie lovu nebyla nijak sofistikovaná, přijel jsem k vodě, nachystal návazce, chvilku vymáčel boilies v kyblíku a se setměním jsem měl vše ve vodě. První jsem používal celofluorocarbonové návazce s Déčkem, na které jsem nastražoval 20mm boilie, ale postupně jsem přešel na kombinované návazce s 24mm boilie, což nakonec bylo o něco účinnější.

Pomalu se blížíme na dobu „po tření“ a část roku s vysokými teplotami, tak uvidíme, co tato ne tolik oblíbená rybářská část roku přinese. No mně něco veselého přinese určitě, ale o rybách to nebude :).

Mějte se fajn a ať se Vám daří a to nejen u vody



Přečtěte si další články, novinky a testy v našem CARP DREAM Magazínu



Sledujte nás také na sociálních sítích CARP DREAM