Menu
0

DK – Carp Blog – Letní toulky

30. 1. 2023

S trochu větším zpožděním jsem se dostal k tomu, abych napsal něco o mých letních toulkách kolem vody. Léto není úplně mé nejoblíbenější období roku, všude u vody je spousta lidí, velké vedro, komáři apod. Nicméně i přesto jsem se snažil chytit nějaké ryby.

Podnikal jsem povětšinou pouze krátké vycházky, k vodě jsem jezdil až v podvečer, kdy už sluníčko tolik nežehlo. Ryb jsem pochytal docela hodně, ale při ukazování jejich velikostí rukama, jsem měl ruce často až moc blízko u sebe. Velikost úlovků nebyla úplně dle mých představ, ale to se holt nedá nic dělat, jednou to jde a jindy zase ne. Nemá smysl věšet hlavu a být kvůli tomu v depresi, na další výpravě se to přece může změnit a hned bude veseleji. Mezi ty menší kapry se sem tam zapletl i kapr, kterého jsem uznal za vhodné zdokumentovat a tak šel před objektiv. Pár cvaků samospouští a už mazal zpátky do svého živlu.

Tentokrát nebudu popisovat, jakým způsobem jsem chytal, protože jsem během léta vyzkoušel snad vše od klasiky na dno, přes pop-upy a pelety až po lov ve sloupci na zig rig. Něco fungovalo lépe a něco zase hůře. Zig rigu jsem po úspěšném jaře hodně věřil, ale přes léto fungoval pouze na malé kapry. Lepší ryby jsem chytil na single 24mm kuličku boilie. Jednou to byl Seabomb, podruhé Banán a jindy zase kulička Skunka.

Kaprařská bižuterie

Jelikož poněkud více spolupracuji s firmou Avid Carp, tak si tentokrát trochu přihřeji polívčičku. Chtěl bych se s vámi podělit o mé zkušenosti s bižuterií OUTLINE. Ano, na trhu je dneska velké množství všemožných firem a je na každém, od jaké firmy kaprařskou bižu používá, jen někdy je dobré si uvědomit, že to, co často rozhoduje o úspěchu nebo neúspěchu, je právě poslední metr naší koncové udice, a proto by měla být z kvalitních materiálů. A já si z vlastní zkušenosti troufám tvrdit, že právě bižuterie od Avidu kvalitní je. Už od loňského podzimu používám výhradně komponenty z řady Outline a zatím nenastala situace, kdy bych řekl „tak tohle ne, tohle může jít akorát do popelnice“, což se mi v minulých letech párkrát stalo, samozřejmě u nejmenovaných věcí nejmenovaných značek.

Začnu už na cívce mého navijáku, kde už druhým rokem namotávám vlasec Outline Mono Reel Line v průměru 0,32mm. Mám rád čiré vlasce, takže jsem šáhnul po tomto a příště ho namotám určitě znova. To že je ve vodě skoro neviditelný ani neberu v potaz, spíše se mi líbí jeho vlastnosti. I po delší době je vlasec pěkně hladký, pořád stejně pevný a minimálně se kroutí.

Na vodiče jsem vyzkoušel fluorocarbon, bezolověnou šňůru PinDown i olověnku a se všemi těmito variantami jsem neměl problém, vše drží jak má, uzly na fluorocarbonu i smyčky na PinDownu a olověnce. Nejvíce prostoru jsem ale dal fluorocarbonu v průměru 0,41mm, ten byl vždy alespoň na jednom, častěji na obou prutech. Fluorocarbon je hodně odolný, dobře si vedl i na hranách posetých ostrými mušličkami. I když se třeba trochu roztřepil o mušle, tak se mi ryby dařilo vytáhnout, nestalo se mi, že bych ve vodiči uřízl svou koncovou sestavu.

Dále několik slov k závěskám na olova. Ze závěsek jsem hodně používal QC Lead Clip s rychlovýměnným klipem a zajišťoval je převleky X-Grip Tail Rubers. Olova v těchto závěskách drží parádně a to především díky zmiňovaným převlekům. V případě utržení, ale kapr dokáže olovo ze závěsky dostat.

Dále jsem používal závěskový set Lead Clip Kit, prvotně jsem z něj měl obavy, hlavně z převleku, který se trochu hůře nasazuje, ale zvykl jsem si na něj a dneska, když bych se podíval do futrálu, tak mám závěsky z tohoto setu na všech prutech. Závěsky QC Lead Clip bych doporučil na vody, kde je méně vázek, přece jen je uvázaná na pevno. Lead Clip závěsky se dají používat bez problému úplně všude.

Mohl bych pokračovat dál směrem k háčku, ale myslím, že pro dnešek stačilo. Další část koncové sestavy, tedy od závěsky až k samotné nástraze zkusím rozebrat třeba příště.

Na konci léta jsem ještě také začal plánovat zahraniční výpravu, kde bych si odpočinul, ve smyslu, že bych byl po celou dobu na jednom místě a nemusel se každou noc stěhovat od vody, nebo odjíždět domů. Prvně jsem uvažoval o Balatonu, ale nenašel jsem na můj termín nikoho, kdo by se mnou jel. Nakonec jsem zvolil variantu poněkud odlišnou a odjel se svou drahou polovičkou do Slovinska na jezero Bled…no, rybolov tam není zase až taková pohodička, ale o tom až zase jindy.

Mějte se fajn