Menu
0

DK – Carp Blog – Sezóna v plném proudu

11. 1. 2023

Květen

Ten kdo nelenil doma a vyrazil v posledních několika týdnech k vodě, tak měl velkou šanci na ulovení kapra. Sezóna už je v plném proudu a ryby už vcelku slušně berou. Samozřejmě záleží, kde chytáte, pokud sedíte na místě, kde za týden neproplave ani šupina, tak máte bohužel smůlu. Ale jak je vidět ve zprávách od vody na různých rybářských stránkách nebo na facebooku, tak už se letos pochytalo hodně, opravdu hodně pěkných ryb a to i na našich svazových vodách.

Hledání nových míst

Já jsem měl letos na své poměry vcelku slušný rozjezd sezóny a tak možná i proto mé další kroky směřovaly k tomu, abych zkusil několik pro mě téměř nových revírů. Mám rád jeden úsek řeky, kde už to trochu znám, ale bohužel je to pro mě už docela daleko a po práci to nejde stíhat. Proto padla alternativa prozkoumat několik úseků řeky blíže domovu. Obětoval jsem tak několik večerů a vyzkoušel různé úseky řeky. U vody jsem strávil vždy jen pár hodin s nevalným výsledkem. Chytil jsem pouze jednoho cejna a tlouště. Zrovna záběr od tlouště byl hodně razantní a to už jsem věřil, že to sebral kapr, bohužel. Ale i při takovém záběru mnou prolétl adrenalin a to je právě to, co mě na rybaření strašně dostává. Ano, spousta lidí to nechápe, jak můžeme sedět tak dlouho u vody a čekat. Jakmile to ale pípne, projede vámi vlna adrenalinu a na druhé straně je cítit šupinatý bojovník, tak jsou všechny „promarněné“ hodiny strávené u vody zapomenuty. Kdo to zná, tak ví, o čem píši.

Bohužel více času na průzkum nových lokalit jsem neměl, člověk není živ jen rybařením, i když by si to mnozí z nás určitě přáli. Byla potřeba se věnovat i jiným povinnostem, jako práci okolo domu a na zahradě. I za ten krátký čas, který jsem na jednotlivých úsecích řeky strávil, jsem ale zjistil několik důležitých informací, od kterých se mohu dále odpíchnout.

Pudy lovce

Touha chytit kapra byla ale velká, takže jsem se utrhl ještě na dva večery k vodě. Nějaké ryby jsem chytil, ale nebyly v té správné velikosti. Ryby se na revíru chytaly, sice méně než v minulých týdnech, ale občas se něco podařilo. Byla jen otázka času, než se podaří chytit lepší kapr i mě.

Nedalo mi to a vyrazil jsem na chvíli i ve všední den po práci. Začínalo se stmívat a ryby se ukazovaly na hladině nad mými montážemi a já jsem silně věřil, že tento večer už to roztočí ta správná ryba. Bohužel záběr se nekonal. Stále jsem tomu ale věřil a další den po práci jsem vyrazil znovu. Naházel jsem věci na vozík a tradá k vodě. Tentokrát jsem zvolil trochu jiné montáže a vzal jiné krmení a úspěch se dostavil. Během večera jsem udělal tři záběry a s jedním kaprem jsem si zapózoval před samospouští. Jsem rád, že se mi mé úsilí podařilo přetavit v tohoto šupinatého fešáka.

Poslední úlovky už vykazovaly známky blížícího se tření. Z několika kusů už teklo mlíčí, takže teď bude na nějakou chvíli od kaprů klid. Mají totiž na práci jiné povinnosti než se krmit na našem místě.

Předváděcí akce

Jak to po sobě pročítám, tak se až divím, kolik jsem toho od minulého vydání blogu stihl a to jsem zapomněl na předváděcí akci, na které jsme prezentovali produkty anglické firmy Avid Carp. Akce nesla název Avid Day a konala se na jezeru Štít u Chlumce nad Cidlinou.

Na akci si našlo cestu několik desítek rybářů, kteří si zaházeli s novými pruty a okoukli produkty této firmy. Byla to naše první předváděčka a určitě nebyla poslední. Na další se můžete těšit na jihu Moravy.

Mějte se fajn