Menu
0

PŘEDMÁČENÉ BOILIE

1. 6. 2022

Lov s předmáčenou nástrahou

Na několika výpravách se mi vyplatila strategie lovu s boilie, které si předem namáčím a kolikrát i zatraktivním dipem, boosterem nebo jiným aditivem. Tato úprava boilie se hodí na několik způsobů lovu, pár z nich si nyní představíme a popíšeme.

Přelstění kapřích „mazáků“
Takto by se také dala nazvat situace, kdy se snažíme ulovit ryby, které se již mnohokrát spálili a narazili na háček. Říká se, že někteří kapři se za celý jejich život ani neuloví, nebo se chytají a najednou se po nich slehne zem. Chytat se přestanou, nebo se chytají velice zřídka. A zde je jeden z osvědčených tipů k přelstění právě takových kaprů. Přemočením boilie ve vodě, nejlépe z revíru, na kterém chytáte, je skvělý trik. Vyberte si spíše boilie, o kterém víte, že vydrží delší dobu po háčkem, já často volím boilie Extra tvrdé pod háček a klasické ke krmení. Oba druhy si naložím do lázně z vody a nechám klidně i 12-24hod v klidu.

Tímto lehkým úkonem získáte nástrahu, která vypadá jako by na dně ležela už delší dobu a kapři k ní mají větší důvěru, což se může vyplatit nejen na delších výpravách, ale i na vodách, kde je omezená doba lovu. Představte si, že kaprovi dojde, že pouze ty kuličky, které vydrží ve vodě ležet opravdu dlouho, jsou ty bezpečné, jelikož rybář na daném revíru nemá možnost nahozených prutů déle jak 20 hodin za den. Pokud se podíváme na příklad z vícedenní výpravy, tak po výměně nástrahy přichází první záběry až po delší době od nahození. Ale máme-li u sebe předmáčené boilie a nastražíme to, můžeme docílit dřívějšího ulovení kapra, nebo ulovení právě nějakého „mazáka“.

Chytání na bahně
Jednou z nejlepších metod, která zamezí načichnutí nástrahy, je jak předmáčení ve vodě z revíru, ale o to lepšího efektu docílíme, pokud vodu smícháme s dipem nebo například nějakým boostrem. Pro mě je jasnou volbou HNV booster z řady Legend, který nástraze dodává nejen pachovou stopu, ale především ještě silnější potravinový signál. Boilie předmáčené v lázni do sebe po nahození na vrstvu bahna nebere další okolní vodu obsahující pachy a vydrží mnohem déle voňavé a pro kapry lákavé. Tímto způsobem jsem bodoval i na jedné z mých posledních výprav, kde jsou kapři nejen mazaní, ale také je tam místy bahno. Měl jsem v plánu tyto hot spoty chytat, motá se kolem dost raků, proto padla volba na příchuť Biocrab, které věřím, a je plnohodnotnou kapří potravinou. Před objektiv fotoaparátu se podívalo zapózovat několik krasavců a mně se opět osvědčilo, že tato metoda opravdu funguje.

Kdo by měl zájem doladit vše do dokonalosti, může nakládat do vody již připravenou montáž s navléknutým boilie. Jsou tací, kteří do těchto lázní nakládají i olova, která při lovu hodlají používat. Třeba na tom něco bude, do kapří hlavy naštěstí nevidíme, a proto taky nikdy nevíme co nás může na konci montáže překvapit, což je jeden z důvodů proč to tak milujeme.

Za Carp dream – Tomáš Žabčík