Menu
0

Plavaná na dálku

1. 6. 2022

Plavaná je smrtelná taktika, každým rokem je v naší zemi chyceno touto metodou mnoho kaprů, zejména na komerčních vodách, kde se většina rybářů věnuje lovu u dna. Mnoho rybářů dělá chybu, když výbavu na plavanou odkládá stranou. Plavaná je zvláště účinná na podzim. Jerry Hammond mi vyprávěl o skvělých soubojích s velkými kapry, které přelstil právě plavanou. Na plavanou raději lovím v blízkosti břehu, ale jsem si vědom, že na vodách s velkým tlakem to nelze a to platí jak pro plavanou, tak i položenou. Chytával jsem tradiční metodou ryby ve vzdálenosti řádově 40 yardů, uvědomoval jsem si, že v takových vzdálenostech od břehu se ryba cítí bezpečněji.

Správná výbava

Nash Bolt Machine je klíčem k úspěchu na velkých vzdálenostech. Je to výborný splávek, skvěle signalizuje i lehké záběry od opatrných ryb. Je ve třech velikostech, podle vzdálenosti 40 – 120 yardů. Při takovém druhu lovu je potřeba dostat krmení na loviště, můžete klidně krmit kolem vašeho Bolt Machine (nebo i více, protože tím zvýšíte počet možných záběrů) a zbytek nechte na tomto děsivém nástroji na lov kaprů.
Barva Boltu Machine hraje důležitou roli. Právě pro ni ji naši konkurenti kopírují. Ale nikdo z nich si neuvědomil, proč má barvu inspirovanou peřím na hrudi volavky. Tento pták je krutý dravec, nehybně stojící ve vodě číhá na svou kořist. Nic netušící ryba proplouvá pod ní, bez vyhlídky na přežití. Je to proto, že její peří připomíná barvu oblohy, a z toho jsme vycházeli i při zabarvení našeho splávku Bolt Machine.

Akce na dlouhou vzdálenost

Krmení
Navnadit na správné místo je jistě rozhodující pro úspěšný lov zejména tam, kde ryby čekají na každou vaši chybu. Krmení musí odpovídat i nástraze. O krmení se již mnoho napsalo, ale já vám dám jednoduchý postup. Je to hodně o pozorování, zkušenostech a možná i o instinktu a v mém případě i o vymýšlení nových postupů.
Dávání teorie do praxe

Lovil jsem na jezeře Horsehoe patřícím společnosti Carp Society, ve kterém je velké množství pěkných kaprů. Je to velká vodní plocha, ryby se zde pohybují ve vzdálenosti kolem 70 – 90 yardů. Začal jsem krmit asi na 50 yardech. Vítr jsem měl v zádech. To mám rád, protože vítr pomalu nahání mé krmení do oblasti, kde čekám protahující ryby.
Věřím, že lov kaprů na plavanou je v těchto podmínkách ta správná volba, oproti nepohyblivé návnadě na dně. Krmnou směsí byly Riser pelety s trochou starých dobrých psích sucharů.

Když proplouvající ryby nasávají pelety s občasným větším kouskem sucharu, zvyšuje to šanci na nasátí i mé nástrahy. Sleduji mou driftující peletu ve vzdálenosti padesáti yardů vždy po dobu cca patnácti minut, než celý postup znovu zopakuji. Přidáním olejové složky do směsi jsem na hladině vytvořil znatelnou stopu a po asi devadesáti minutách jsem začal pozorovat pohyb, který značil, že ryby najely. Každou chvíli jsem očekával první záběr. Bylo vidět, že se na mém místě objevilo 5 nebo 6 velkých ryb. Rychle jsem nahodil mé dva Bolt Machines trochu stranou, má netrpělivost by mne nenechala čekat déle! K nástraze jsem pro zvýšení atraktivity přidal ještě do PVA trochu Risers pelet. Slouží to ke dvěma účelům. Za prvé to dává záruku, že krmení přiláká rybu, a za druhé to zcela vyloučí zamotání sestavy. Při nastražení mimo háček odpadává nutnost záseku – ryba se chytí sama, a já se tak mohu soustředit na udržení ryb na lovišti krmením.
Do každé dávky krmení dávám Risers, pár sucharů a malý kámen, abych nahodil do dostatečné vzdálenosti. A je tu první rána do prutu. Kapr míří do rostlinstva. Mám ale nad ním převahu a brzo jej podebírám i s trochou rostlin. Měl by nyní nastat proces fotografování a vážení, ztratil bych ale třeba další ryby, tak se vracím ke krmení. Nechávám jej proto odpočívat v síti. Odměnou mi je seznámení s další krasavicí z Horsehoe. Dostal jsem dva záběry do deseti minut! Mít připravené dva podběráky je vždy dobrý nápad, a tak mohu fotit obě ryby najednou.
Za dalších pár hodin lovu jsem dostal na břeh pět ryb a o jednu přišel. Byl to krásný ranní lov a naprosto typická situace, kterou vám přinese použití Bolt Machines.

BOLT MACHINE TOP TIPY
• Z důvodu větší váhy Bolt Machines je potřeba používat 3lb (minimálně) pruty
• Experimentujte s délkou vlasu v závislosti na tom, jak ryby berou (od 6 po 2 ft)
• Experimentujte s velikostí nástrahy, opět v závislosti na ochotě přijímání potravy
• Nepotírejte vlasec jako při tradičním lovu, naopak se snažte používat takové, které se rychle potápějí, já používám NXT D-Cam. Sice to bude pomalu tahat vlasec k vám, ale extra odpor pomáhá k lepšímu záseku
• Používejte vhodné háčky, moje volba je Fang Uni ve velikostech 10 nebo 8
• Buďte připraveni – to znamená mít hodně krmení, dva podběráky, náhradní návazce, PVA dostatečně naplněné krmením

POSILOVAČ KRMENÍ
Použití krmení při lovu na plavanou přinese vždy kapra, ale já chci dát krmení ještě větší atraktivitu. Mám k tomu pár důvodů. Jedním je to, že většina rybářů bude používat stejné krmení a tím, že do svého něco přidám, bude jedinečné a bude pro ryby lákavější. Vždy používám olejově založené příchutě, při větrných dnech mi to na hladině pomáhá identifikovat, že se ryby krmí.

Používám Nash Boilie Dip a Oil Palatants, který opravdu maximalizuje přitažlivost. Každá voda chce něco jiného, na jedné je to squid nebo losos, jinde sladká příchuť jako třeba jahoda, jak jsem řekl výše, musí se experimentovat. Jestliže to funguje u nástrah, které se předkládají na dno (boilies), musí tomu tak být i u plovoucích nástrah.
Základ úspěchu je sestavit opravdu dobrou směs, která zabezpečí její atraktivitu. Já připravuji směs alespoň 30 minut před lovem.

PVA POZORNOST PODNIKU – KLÍČ K ÚSPĚCHU
Vytvářím PVA balíčky s Riser peletami o váze kolem 10 pencí. Přidání kousků psích sucharů by mělo napodobovat nástrahu, kterou máte pod háčkem, a to u kapra nevyvolá podezření. Mám připraveno dostatečné množství takových balíčků, abych zajistil dostatek krmení pro kapry. Při rozpuštění se částečky pomalu vznášejí kolem vaší nástrahy, a tím zvyšují vaše šance. Připnutí takového balíčku k nástraze je ta pozornost podniku, ale nezapomeňte do něj vždy vložit psí suchary. Zmenší tak obavy opatrného kapra na minimum. Dipujte balíček v olejových příchutích, zpomalíte tak dobu rozpadu.


Vyzkoušejte Bolt Machines již tento podzim!

Alan Blair