Menu
0

TOP 9 zimních tipů

24. 2. 2022

Zima je nepochybně nejobtížnější období z hlediska lovu na kapra. Teplota vody prudce spadne a je nedostatek denního světla a tepla potřebného k aktivitě kaprů. Přírodní zdroje potravy jsou vyčerpány. To má za následek, že se kapři stávají velmi krotkými, jejich těla se připravují k něčemu, co bychom mohli nazvat stavem podobným hibernaci.

Přesto všechno je možné kapra chytit. Někdy je až udivující, jak kapři okusují nástrahu i při teplotách pod bodem mrazu. Existuje řada způsobů, jak tomu pomoci během zimních podmínek, a je mou ctí vám zde předat několik svých rad.

1. Udržet se v teple je jedno z nejdůležitějších pravidel při zimním rybolovu. Váš komfort a pohodlí by měly být prioritou číslo 1. Co na tom, že chytíte několik kaprů, když pak proležíte tři týdny v posteli, protože jste se pořádně neoblékli. Bude-li vám teplo, udržíte si motivaci, i když nastanou nelehké časy. Doporučuji vzít s sebou minimálně jeden náhradní pár kalhot a svetr, teplý nepromokavý plášť a nepromokavé kalhoty. To zajistí, že budete v suchu a snadno neprochladnete. Vzduch je v zimě vlhký sám o sobě a nemusí nutně pršet, aby vám oděv navlhl. Vařič je podle mě další nezbytností, teplé jídlo a nápoje jsou v zimě k nezaplacení!

2. Správná volba revíru má velký vliv na to, kolik kaprů se vám podaří v zimě ulovit. Chytat na rybníce o velikosti 20 akrů, kde je relativně málo ryb, není ta nejjednodušší cesta k úlovku. Možná něco chytíte, ale bude to boj. Prolistováním rybářských časopisů a prohledáním internetu snadno zjistíte, kde se dá v zimě dobře chytat. Zkusil bych najít revír, který není příliš velký a zároveň je v něm dostatek ryb. Více ryb na menší ploše rovná se více záběrů. Můžete se sami rozhodnout, jakou výzvu budete chtít tuto zimu přijmout.

3. Pokud jste si již vybrali revír, na který se chcete zaměřit, je dobré začít pravidelně vnadit. Tohle je dobré, jen pokud se chystáte na nějakou dlouhodobější akci. Chystáte-li se chytat tu zde, tu onde v různých revírech, nemá vnadění žádný význam. Pokud jste si však vybrali jeden revír, na nějž se budete během zimy soustředit, pak bych velmi doporučoval začít aplikovat nějaké boilies v pravidelných intervalech již od října. Musíte zvolit takovou návnadu, která bude dobře stravitelná. To znamená, že by neměla obsahovat příliš rybího oleje, nevhodný je ptačí zob nebo boilies na bázi mléčných proteinů. Nemusí toho být mnoho, důležitá je pravidelnost. Pokud přestanete vnadit, kapři upadnou do stavu nečinnosti a začnou se krmit mnohem méně. Myslím si, že to je důvod, proč většina revírů „zavře krám“ už po vánočních svátcích. Rybářský ruch se na několik týdnů vytrácí a s ním i nabídka potravy. A to je pro kapry dlouhá doba. Přestanou se krmit a „usnou“.

4. Červi! Červi se stali zkázou již mnoha a mnoha kaprů během zimy. Zdá se, že fungují neustále a všude.  Stačí nahodit PVA punčochu s červy na místo, kde jste objevili známky výskytu kapra, a uvidíte, jak to rázem změní vaše rybaření. Jsou k dostání ve všech možných barvách a mohou být jakkoliv dochuceni. Dejte jim šanci.

5. Zlaté zrní, sladká kukuřice je návnada, která drží vynikající rekord v počtu úlovků. Zřejmým důvodem je jednak její zlatá barva, ale i v její chuti či konzistenci je něco, co ryby zkrátka milují. Umělá napodobenina kukuřice je  také výborná jako nástraha…  Falešné zrno kukuřice nestáhne vlas tak dolů jako opravdové.  Počet kaprů, kteří propadli kukuřici se bude stále zvyšovat. Ať je jaro, léto, podzim nebo zima, kukuřice vždy zabere. Nevím přesně, čím to je, ale nepochybně to z ní dělá jednu z nejúspěšnějších kapřích návnad všech dob.

6. Jednotlivé, vysoce atraktivní pop-ups tvoří velkou část mého rybaření v zimních měsících. Fungují dobře již po léta a velmi spolehlivě po celé zemi, od jednoho revíru k druhému, takže je pro mě velmi nezvyklé nemít je alespoň na jednom ze svých prutů. Když používáte tento typ vysoce atraktivní návnady, zjistíte, že můžete kapry přimět se krmit i v čase, kdy to neměli v plánu. Zvědavost je obvykle přemůže a snad je také donutí sebrat vaši nástrahu, aby ji prozkoumali. Díky jejich jasné barvě nebudete potřebovat freebies, abyste ryby přitáhli. A s montáží typu chod, která je nyní všeobecně hojně využívaná, můžete z tohoto způsobu vytěžit maximum.

7. S přicházející zimou se voda mnoha rybníků a jezer změní v křišťálově čistou, s viditelností v některých případech až 5 metrů. V takhle čisté vodě je pro kapry mnohem jednodušší vše prohlédnout. Proto musíte věnovat velkou péči výběru vlasce a maskování návazce. Možná budete mít montáže na skvělém místě, ale pokud kapři zjistí, co se na ně chystá, zmizí jako pára nad hrncem. Dá se to vyřešit použitím fluorokarbonu a speciálních návazcových materiálů do čisté vody. Pak si můžete být jisti, že ryby budou mít problém vaši montáž najít.

8. Další skvělou volbou v zimním období jsou punčošky z PVA. Je ideální mít při ruce malé, přibližně o velikosti golfového míčku. Důvod, proč jsou tak praktické, když je chladno, je, že se do nich vejde akorát tak velké množství návnady, které kaprům vyhovuje. Kapři již nevyhledávají aktivně velké množství potravy jako na podzim, naopak mohou být spíše zdrženliví. Malé množství potravy obsažené v PVA sáčku však může být vítaným přilepšením. Dovnitř můžete dát cokoliv, já používám buď rozdrcené boilies, červy nebo pelety s nízkým obsahem oleje.

9. Co zkouším každou zimu, je zjemňování koncových komponentů. S příchodem chladného počasí si často všimnete, že veškerá vodní vegetace zmizí, téměř jako by nikdy ani nebyla. Pokud nejsou ve vodě ponořené větve ani větší travnatá plocha, snížím jak velikost háčku, tak průřez vlasce na minimum. Jak už jsem zmínil, kapři se krmí mnohem méně agresivně, takže zbytečně objemné komponenty mohou znamenat konečnou. Myslím, že přechodem na lehké mono v případě koncového návazce, například N-Gauge, a malé háčky dosáhnu více záběrů a zároveň i bezpečného podebrání. V létě, kdy jsou ryby agresivní, je nezbytné, abyste měli opravdu silné koncové návazce a velké háčky, ale během zimy můžete jít na stupnici dolů, neboť nebezpečí již pominulo. Ale zase to nepřežeňte. Podle mého názoru je v prostředí bez překážek ideální velikost háčku 10 a síla koncového návazce kolem 8 – 9 lb.

Doufám, že vám mé tipy a rady pomohou ulovit tuto zimu nějakého báječného kapra. Hodně štěstí!

Garth Ethelston