Menu
0

Přesnost znamená úspěch

24. 2. 2022

Jistě vás nepřekvapí, že kapři, kteří milují klid a pohodu se nacházejí v místech, která jím poskytují útočiště. Většina jezer, kanálů a řek má oblasti, kde se ryby velmi často nacházejí. Tato místa jsou často dobrou volbou pro maximalizaci záběru. Ale to nese svá rizika. Lov ryb je něco, co musí být chápáno a praktikováno se zvýšenou opatrností pro ryby samotné. Ale když to uděláte správně, může to být mega úspěšné, dokonce i ten největší kapr si najde cestu do vaší podložky.

Situace, se kterou se často setkáváte, může být zarostlý břeh na druhé straně jezera či ostrov uprostřed. Převislé traviny, popadané stromy či keře ve vodě mohou být pro kapry velmi lákavé, jelikož zde nachází velké množství potravy.

Normálně se snažím najít trochu plochého dna vedle některých převislých stromů. Tímto způsobem vím, že mám dobrou šanci na rybu, aniž bych se musel bát, že se moje montáže budou válet ve strmém svahu. Chvíle házení s markerem a mapování dna je velmi důležitou a nedílnou součástí při rybolovu v těchto místech. Tohle všechno vám pomůže získat informace o přesném profilu místa.

Další krok rybaření v blízkosti zádrhelů je klipování. Jako první krok nahodím do blízkosti místa, kde se chystám chytat a poprvé zaklipuji. Navinu nadále celou délku vlasce do navijáku a opět přesně nahodím. Odklipuji a vymotám pár metrů vlasce z navijáku. Opět zaklipuji a nahodím do místa, kde chci lovit. Tento proces je důležité opakovat se stejnou váhou olova, kterou chci použít při rybolovu. Olovo při zaržení o klip monofil jemně natáhne. Pokud chcete tento proces absolvovat úspěšně a přesně nahazovat na jedno místo, nesmíte podcenit veškerou přípravu. Mohlo by se také stát, že špatným náhozem dostanete svou montáž až na strom. Požadovanou vzdálenost si pak pečlivě zaznačte pomocí distančních tyčí.

Následně si pak vzdálenost změříte podle otočení kolem těchto tyčí. Investování tohoto malého úsilí vám bude k užitku po celou dobu lovu. Nezapomeňte tedy pečlivě podstoupit tyto jednotlivé kroky. Pokud nelze změřit vzdálenost striktně pomocí těchto tyčí jako meziměřítko můžete použít i kolík od bivku. Tento kolík vám pomůže naměřit přesnou delku na pár centimetrů.

Při požívání klipu budete mít jistě jistou průtažnost na vlasci během nahazování. Dále také klesání montáže na dno by mělo být svislé. Nisméně čím hlubší bude voda, tím nepravidelnější bude klesání montáže. V ideálním případě bude montáž klesat svisle přímo na místo, které jsme si zvolili.

Pokud chcete kompenzovat zpětný pohyb montáže směrem k vám, měli byste udělat po dopadu olova na vodní hladinu dva kroky kupředu. Tento manévr zabrání klesání olova směrem k vám a napomůže rovnému klesnutí na dno. V místech, kde je voda příliš mělka musíte prut před dopadením olova do vody a zaražením o klip sehnout do boku. Následně pak prut nasměřovat namísto lovu. Díky tomuto manévru se dostanete přesně na lovné místo.

Úspěšné a bezpečné chytání ryb v blízkosti překážek nekončí nahazováním. Po záseku budu muset zdolávat tak, abych o kapra nepřišel a neorozil jeho zdraví. Dobrý rybář se snaží postupovat intuitivně a dělá kroky, které vedou k úspěšnému zdolání ryby. Osobně nepoužívám monofil slabší než 0,40mm. Můj oblíbený monofil je 20lb monofil Touchdown v zelené barvě. Řada monofilů vyhovuje většině mých lovů až do 80 yardů, ale pokud potřebujete rybařit dál je lepší pletená šňůra. Jako vhodnou bych doporučil 20lb SUBbraid a 30lb. Obě pletené šňůry se neprotáhnou a pomohou při bezpečném zdolání. Nicméně já osobně dávám přednost monofilům, které svou průtažností plní i jakýsi tlumící efekt. S Touchdown je to kolem 10%. To mi stále umožňuje nahazovat mé montáže přesně na jedno místo.

Při lovu u překážek dotáhněte brzdu na maximum. Prut nadále umístěte pevně do stojanu. Tohle vše znamená, že ryba po záběru nevymotá aní kousek vlasce a nedovoílme jí vniknout do překážky. Po záseku doporučuji prut nasměřovat doboku a snažit se rybu dostat co nejrychleji od překážek. Tento pohyb rybu nasměřuje od překážky a pomůže nám v bezpečném zdolávání. Po navinutí pár metrů zaberte a rybu se snažte rychle dostat směrem k sobě na volnou vodu. Po celou dobu na rybu musíte vyvíjet neustálý tlak a nedovolit jí se stát pánem situace. Většina bojů se vyhraje nebo prohraje během prvních deseti sekund.

Jakmile se ryba dostane do bezpečných míst na jezeře ůžete si začít vychutnávat boj.

Pro tento druh rybolovu budete samozřejmě potřebovat silné nářadí. Obvykle používám tuhý návazcový materiál s olověným svorkovým systémem a slušnou délkou hadičky proti zamotání. To pomáhá zabránit zamotání a poskytuje bezpečnou prezentaci. Zvláště u olověných klipů máte výhodu, že se olovo dokáže přilepit na dno a přesto mít perfektní efekt.

Nepoužívám pevné závěsky olov. Důvodem je to, že většina kaprů se vydá po odpadení olova směrem na hladinu. To samozřejmě pomáhá při lovu, se tento postup může obrátit proti vám. V situacích, kdy nepotřebuji odpadávací olova používám průběžné závěsky.

V těchto situacích vždy používám materiály, na které se mohu spolehnout na 100%. Nemohu si dovolit použít materiály, které by nebyly dostatečně odolné. Můj oblíbený druh háčku je Wide Gape X. X verze háčků jsou vyrobeny z tlustšího drátu. Silnější háček lépe sedí v tlamě kapra a také zamezí poškození a potrhání kaprovy tlamky. Zakřivený tvar orlího drápu perfektně sedne do pysku kapra. Díky těmto faktrům se můžete na montáž spolehnout a kapra silněji přitáhnout.

Při vázání montáží doporučuji použít minimálně 25 lb háčků. Pro mé montáže mám tspodní část montáže. Často kontroluji veškeré spoje, abych se přesvědčil, že vše funguje na 100%. Pokud vydrž silný tah jsou připraveny k použití.

Krmení závisí na mnohých okolnostech. Obecně raději v takových situacích krmím méně. V zimě a brzy na jaře ryy preferují vysoce efektivní nástrahy bez jakéhokoli krmení. Ryby jsou často na určitých místech, kde není potřeba více krmitPři lovu v blízkosti jejich zimovišť je stačí pouze zaujmout velmi atraktivní nástrahou.

Pokud chcete po přečtení tohoto článku vyrazit rybařit do těchto míst, důrazně doporučuji začít s menšími rybami zůstat ostražitý po celou dobu rybolovu. Pokud si chete jít odpočinout, montáže nahoďte na otevřenou vodu. Bezpečí ryby mějte vždy na prvním místě a užívejte si tu atmosféru.

Hodně štěstí,

Danny Fairbrass