Nahrávám

CARP DREAM ASSOCIATION se nechává v mnoha směrech inspirovat. Kaprařskými kořeny ve Spojením království, vytváření různých spolků. Ať už se jedná CARP SOCIETY nebo moderní CARPOLOGY jsou prostě subkulturní klasikou, která je o krok dál. Naše začátky sahají k prvním knihám, které se u nás daly zakoupit a ze kterých jsme čerpaly poznatky pravé kaprařiny! Kniha od Andyho Littla a Tima Paisleyho nebo Návnady a nástrahy a Úspěšné udice na kapry byly tím nejlepším co se na tehdejší dobu dalo sehnat. Dále magazíny, které byly plné rad a typů jak přelstít ty nejmazanější kapry. Z nejznámějších je to právě CARPWORLD, který se postaral o zdroj technik, tipů a rad samotných. Anglie je doslova nabytá, ale do České Republiky se dostala pouze minimální informovanost k dané věci, technikám a strategiím lovu kapra. Proto bylo důležité vlastní shánění materiálů a setkávání se s novými lidmi. Nebo samotnou inspirací pro nás byli rodiče, přátelé a další.

Přečtěte si několik příběhů, které nás inspirovaly a posouvaly dál.

cda5Tomáš Minařík :

první kapr nad 10Kg...

první kapr nad 10Kg…

K rybařině mě vedl můj otec a strýc již od útlého dětství, pak ale v roce 1998 přišel pro mne zásadní zlom – seznámení s doposud neznámoukou voňavou kuličkou-boilie! V té době od firem Rod Hutchinson a Jet Fish. Metoda „chyť a pusť“ byla pro nás samozdřejmostí. Dodnes mám v paměti, když mi můj strýc František Kouba podebral v mých necelých jedenácti letech na řece Labi prvního kapra přes 10Kg! Dodnes je Fanda pro mne velkým vzorem a za všechno co mě naučil mu patří velké díky a uznání.

Pro Rosťu a Jindru byl velkou inspirací Sláva Procházka. Přečtěte si jeho příběh.

Jaroslav Procházka: Rybařím od roku 1974. Na boilie jsem začal chytat roku 1989, kdy můj kamarád Láďa Kraft objevil recept v časopisu Rybářství, převzatý z Anglie, kde s touto metodou lovu měli již své zkušenosti. Byl to jednoduchý recept postavený na sladké bázi, který jsme si upravili dle surovin, které u nás byly v té době dostupné. Například sojová mouka, dětská krupička, sušené mléko, cukr, bramborový škrob, vanilkový puding, vajíčka a potravinářské barvivo. V té době neexistovala žádná kaprařská bižuterie a různé další věci a pomůcky, které jsou dnes běžně dostupné. img_0759Rollball jsme si nechali vyrobit až později z „pertinaxu“ o průměru 8 mm. Vyráběli jsme si kuličky v ruce, zapojovali jsme do toho, za úplatu, své rodiny. Pomocí jehly na šití, jsme je navlékali na vlasec o průměru 10 mm a ty poté vázali do obloučku háčku. Protože jsme u nás na severu Čech byli jedni z prvních a možná úplně první, tak na jakoukoliv vodu v našem okolí, kam jsme přijeli, po předchozím dvou až čtyřdenním krmení – záleželo na velikosti vody, jsme byli velice úspěšní. Na malých vodách jsme chytali kapry 50, 60, 70 cm i více, což bylo do té doby absolutně nepředstavitelné. Byli jsme úplně vyřízení z krásných a razantních záběrů, které jsme díky této metodě, kdy hrot na háčku zůstával volný, předtím neznali. Po dlouhé době, kterou jsme strávili na vodách v okolí a hlavně potom na naší největší řece Labi, kde jsme si zvedali osobáky. Ten můj se zastavil u šupíka 92 cm a 19,20 Kg. Byly to krásné časy, kdy nebyl lov na boilie tolik rozšířený, vody plné kaprů, přístup k vodě byl bez problémů, minimální buzerace, prostě větší svoboda u vody. Dnes? Samé zákazy, příkazy, soukromé pozemky a hlavní nešvar jsou soukromé revíry, které rostou jak houby po dešti. Je spousta „rádoby“ kaprařů, kteří jsou ochotni za nějaký peníz rabovat svazové vody a plnit soukromáky. Jak to může do budoucna dopadnout? Pokud se něco zásadně nezmění např. sjednotit horní míru kapra na 60 cm nebo tvrdě zpřísnit postihy. Vyhlídky nejsou růžové, ale to jsem trochu odbočil.  

IMG_5552Jednoho dne jsme se rozhodli, že zkusíme další vodu blízko bydliště. Večer jsme tam zajeli a zakrmili s tím, že ráno na ně půjdeme. Jaké bylo naše překvapení, když po příjezdu, na námi zakrmeném místě se fotili dva kluci se slušnými kapry. Přes počáteční naštvání jsme se dali do řeči, a tak jsme se seznámili s novými kamarády a kolegy Jindrou Uhlíkem a Rosťou Masopustem. Kluci byli tenkrát, psal se rok – myslím 2005, na úplném začátku, co se boilie týkalo. Postupně jsme je zasvětili do tajů těchto magických koulí. Dneska jsou to úspěšní a zkušení kapraři, kteří mají na rozdíl od nás zmáknuté metody té nejmodernější kaprařiny. Dnes se učíme my od nich. 

 

 

 

img_732712186766_1041611995890247_5712357058538423441_o

img_084313775919_1395707843779926_5488916361789551760_n13495400_1375294089154635_3442703909039159449_o

13258915_639487069531731_135854294_n

^