Menu
0

JARO – Tom Oliver

1. 6. 2022

Jaro je pro mě pravděpodobně tím nejlepším obdobím pro lov kaprů a snažím se využít každou chvilku, abych se dostal na ryby. Zjistil jsem, že pečlivé přípravy a plánování mi k tomu pomohou, a jak se jaro blíží, jsem zavalen množstvím rozličných úkolů, jakými jsou například obhlídky jednotlivých míst, kde plánuji rybolov, a to především u jezer, kde hodlám lovit poprvé. Mnohé dnes můžeme zjistit na internetu a na sociálních sítích, a tak si mohu udělat představu o mnoha věcech, jako je rybí obsádka, oblíbená místa, zvyky ryb atd. Mnoho času strávím také přípravou vybavení, třeba převíjením navijáků, navazováním návazců, montáží a doplňováním zásob krmení. Všechny tyto věci znamenají, že až vyrazím na ryby, budu moct lovit efektivně.

Jaro je pro mě především o kaprařině, jelikož během chladnějšího období si dávám pauzu, když se všechno zpomalí, a tím i všechny ostatní druhy ryb. Během zimních měsíců obvykle lovím na řekách jiné druhy jako například plotice, lipany a štiky, což je příjemná změna po zbytku sezóny, kdy se ponejvíce věnuji kaprům. Ryby v řekách jsou v neustálém pohybu, takže vydávají spoustu energie, kterou musí doplňovat krmením, pro rybáře to znamená více záběrů i ve špatných podmínkách. Jak se objevují první známky jara, prodlužuje se den, a tím začínají i mé toulky za kapry.

Mám rád jaro u vody, je to moje nejoblíbenější období. Je to kouzelný čas, kdy se všechno začíná probouzet ze zimního spánku a mění se doslova před očima. Jak se prodlužuje denní světlo, začínají vyrážet výhonky, rostliny a stromy začínají růst, zatímco ptáci a ostatní zvířata se probouzejí a pomýšlejí na potomstvo. Často při tom můžeme být svědky krásných námluv, když se snaží předvádět jeden před druhým.  A my, rybáři, jsme extrémně šťastní, když můžeme strávit každou chvilku v přírodě, spát venku a vstávat do těch neuvěřitelných východů slunce.  A kapři se začnou probouzet, a to v tomto skvělém čase je často možné je pozorovat, jak se čistí od zimních parazitů, takže skáčou a prohání se v divokých jízdách! S  časným probuzením kapři hledají potravu, aby se připravili na tření, a díky tomu se dají ulovit lépe než v jiných obdobích, proto se budu letos na jaře snažit být co nejvíce venku v plném nasazení a doufám, že za mé přítomnosti jeden nebo dva kapři udělají chybu. 

To, kde na jaře lovím, vždy závisí na mojí aktuální časové situaci. Pokud jsem si stále neobstaral všechny lístky, které obvykle mívám, pak se na jaře vydám tam, kde to mám již zřízené. Když získám novou povolenku, potom pravděpodobně strávím spoustu času objevováním těchto nových vod. První kroky na novém jezeře mě vždy vzrušují a výzva, která leží přede mnou, začíná vzrůstat. Při každé příležitosti už jenom být zde pro mě znamená mnoho, takže rád zkouším lovná místa, je to pro mě výzva a celá výprava, která nakonec může vést k ulovení kapra, je pro mě něco speciálního. Myslím, že když se podmínky ztíží a nastane období bez záběrů, je vždycky krásné vrátit se někam, kde to znáte, kde dosáhnete několika záběrů, což vám pomůže posílit sebedůvěru a přiblížit se zpátky tam, kde jste se o něco snažili na složitějších lokalitách.

Osobně jsem se vždy domníval, že zůstat mobilním na jaře dobře funguje a příležitost přichází s lovem jen pro jeden záběr na daném místě. Díky cestování nalehko a neustálému zkoumání hladiny se můžu lehce přesunout za jakoukoli spatřenou rybou a pak už je to pouze věc několika osvědčených montáží na těch správných místech, které snad přinesou ten správný úspěch. Pokud se hodně pohybuji okolo vody, chci co nejvíce zachovat klid, takže používám několik metod, díky nimž mohu lovit efektivně bez olova plašícího ryby, jímž by měla být nástraha prezentována. První taktika je lov s jednou nástrahou, což je metoda, kterou umožňuje lov s montáží hinge stiff rig ze dna nebo jiných situacích montáž Chod rig. Tyto metody budou často spjaty s malou, jasně zbarvenou nástrahou, jelikož doufáme, že upoutá pozornost a pro ryby se stane dostatečně kuriózní, aby ji nasály, a my tak dosáhli záběru.

Druhou taktikou, s níž jsem vždy zažíval mnoho úspěchů, je pevný PVA sáček. S oblibou používám předem sáček připravený na kmenovém návazci, takže mohu vždy lehce nahodit za každou rybou, která se ukáže. Objevil jsem také perfektní Mirrage flurocarbon značky Gardners, ten je na jaro tím pravým právě v době, kdy jsou kapři ve stále ještě čisté vodě hodně opatrní. Opět se používá malá, jasně zbarvená nástraha, aby přilákala pozornost kaprů, a obsah PVA sáčku tvoří především mix atraktivních prvků tak akorát, aby přilákal rybu k záběru. Další výhody pevného PVA sáčku spočívají v tom, že jej můžete nahodit téměř kamkoli a můžete si být jisti, že vaše nástraha i montáž jsou prezentovány s co největší přesností.

Podle mého je otázka prutu a navijáku osobní věcí pro většinu lidí v závislosti na typu místa, kde budou lovit, a na jejich rozpočtu. Já osobně používám na zakázku postavené pruty 13ft 3,5lb Free Spirit Hi-S-ive osazené navijáky Daiwa Tournament 5000, to se mi osvědčilo jako výborná sestava pro mnoho situací. Několik produktů, které používám a věřím jim, převyšují ty ostatní, takže se o několik z nich s vámi podělím. Volbou pro kmenový vlasec je monofil  Gardners Pro XM, ten splňuje naprosto vše. Je extrémně pevný a odolný vůči oděru, nahazuje se s ním neuvěřitelně dobře, ale potápí se jako kámen. Navíc splývá se dnem. Kvalitními nástrahami jsou následující výrobky, díky nimž se nemusíte o nic starat a můžete se soustředit na samotné rybaření. Já osobně důvěřuji vynikající řadě dostupné pod značkou Carp Company. Jejich nástrahy mi nachytaly ryby v každé lokalitě, kamkoli jsem je vzal, moje důvěra v ně je obrovská. S nimi se nemusím obávat toho, zda ryby budou nástrahu přijímat či nikoli.

Mou nejdůležitější radou pro jaro je zůstat mobilní a používat oči. Ryby se budou probouzet a díky tomu budou patrné známky jejich přítomnosti. Také asi nebudou připraveny na velká sousta nástrahy, určitě se spíše spletou na nástrahu pečlivě umístěnou na to pravé místo. Rovněž nepodceňujte použití montáží Zig Rig, neboť ryby budou trávit mnoho času vysoko nade dnem obeplouváním jezera nebo vyhledáváním teplejší vody, aby se prohřály. Také budou využívat ložisek přirozené potravy, která se bude objevovat nade dnem, a Zig Rig to může perfektně napodobit. Nezapomeňte na mělčiny stejně jako na zlomy a plošiny, které se snadněji prohřívají a kapři do těchto mělčích oblastí najíždějí. Příbřežní okrajové oblasti prohřáté sluncem jsou taktéž velmi dobrým místem, na něž se vyplatí během jara zaměřit.  Taktika plížení se právě zde často vyplácí. Většinu z toho, o čem zde mluvím, se musíte naučit a užít si to tak, že bude pořád u vody. Tak ať se vám letošní jaro vydaří!

Tom Oliver